Creatief koken met de (groene) bakbanaan

Oké, dit keer gaat het verhaal niet over een reis, maar wél over een ingredient dat ik veel op reis ben tegengekomen: de plantain ofwel de groene bakbanaan. Hands up, als je je bij het zien van de bergen bakbananen in de etalage van de plaatselijke toko altijd afvraagt of ze net zo naar banaan smaken als die banaan die je in je muesli snijdt. Ooit was dit ook mijn realiteit. Tot een half Colombiaanse vriendin tijdens een etentje bij haar thuis geplette plakken groene bakbanaan als bijgerecht frituurde. 

Wij waren toen een jaar of zestien en die avond ging er een heel nieuwe wereld voor mij open. Nu ik al een tijdje met mijn snuit door diverse wereldkeukens wroet, weet ik eindelijk ook hoe het nu precies met die bakbananen zit en wat je er allemaal mee kunt doen.

Niet hetzelfde

Bananen en bakbananen zijn niet hetzelfde. Ze behoren wel tot dezelfde bananenfamilie, maar het zijn echt andere plantjes en de voedingswaarden zijn ook anders. Door het hoge zetmeelgehalte kun je bakbananen niet rauw eten. Ook de rijpe niet. Je moet ze echt bereiden. Schrik je nu van het hoge zetmeelgehalte? Hoooooo! Stop! Halt! Wacht! Juist daardoor zijn bakbananen juist heel goed voor je darmen. Groene bakbananen bevatten resistent zetmeel, wat een voedingsvezel is. En vezels zijn goed voor je interne snelwegen. Dat klinkt al een stuk aantrekkelijker, toch?

Hoe geler (of zwarter) de bakbanaan, hoe meer smaak ‘ie heeft. Groene bakbananen smaken naar niks, gele bakbananen hebben een zoete(re) smaak. Beide zijn ontzettend leuk om mee te koken en ik zal voor beide varianten binnenkort een lekker recept uit een exotische wereldkeuken posten. Dus slijp alvast de messen en stof je koksmuts af. 

Bakbanaan is superfood

Vooral de groene bakbanaan is een nog onontdekte superfood, dus doe er je voordeel mee. Als je nog met dat ‘hoge zetmeelgehalte’ worstelt, dan schud ik op de valreep de hoge hoed met de selling points van de ‘bananas in green pyjamas’ leeg. Overigens zijn het geen ‘bananas’ maar ‘plantains’, maar dat maakt het rijmpje stuk.

Oké, komtieeeee:

-Ze bevatten weinig vet en door het zetmeelgehalte (vezels!) geven ze je langdurig een vol gevoel. Perfect voor als je, net als ik, een bodemloze put bent.

-Het zetmeel in de banaan draagt positief bij aan een goede conditie van het maagslijmvlies, wat bijvoorbeeld maagzweren de deur wijst. Buikje blij!

-Ze helpen de dikke darm met al zijn klusjes. De vezels in de bakbanaan hebben een prebiotische werking en voeden de goede bacteriën, wat de darmflora in optima forma houdt. Buikje extra blij!

-Ze boosten het immuunsysteem omdat ze veel vitamine B6 bevatten. Een goed immuunsysteem maakt geen virus blij. Weet een virus ook eens hoe het is om beperkt te worden.

-Groene bakbananen hebben een hoog kalium- en magnesiumgehalte, wat een gunstige invloed op de bloeddruk en de hartslag heeft. Bam-bam!

-Groene bakbananen zijn een plantaardige proteïnebron. Proteïne bouwt aan het lichaam en geeft ons energie, dus proteïne we like 😊.

Een simpele toepassing

In Afrika en Zuid-Amerika zijn bakbananen staple food. Als vast onderdeel van een dagelijkse maaltijd worden ze gestoomd, gekookt, gegrild, gebakken of gefrituurd en als hoofd- of bijgerecht gegeten. Een simpele en gezonde manier om de groene bakbanaan thuis te eten is door het in plakken te snijden en in de oven te roosteren. De plakken aan beide kanten goed insmeren met bijvoorbeeld kokosolie en dan hup, onder de gril.

Maak je de plakken dik, dan moet je ze na het roosteren nog goed op smaak brengen. Dit doe je door ze bijvoorbeeld met een uitje, wat knoflook, een handvol tomatenblokjes, zwarte bonen, limoensap, peper, zout en wat chilivlokken kort in de pan te bakken zodat de smaken goed mengen. De banaan zelf is neutraal van smaak, dus die heeft een beetje hulp nodig om bijzonder te worden. Maak je de plakken dun, dan krijg je ovengebakken bananenchips die met een goede snuf peper en zout al heerlijk zijn. Je kunt de plakken natuurlijk ook frituren, dan worden ze nóg knapperiger. Maar ook minder gezond…dus up to you wat je belangrijker vindt 😉.

Een kleine pain in the ass

Groene bakbananen zijn wel een beetje een gedoetje om te schillen. De makkelijkste manier om ze van hun pyjama te ontdoen, is door eerst de kontjes eraf te snijden en met een mesje drie of vier inkepingen over de lengte van de banaan te maken. Vervolgens trek je de schil er, al dan niet met behulp van het mesje, in stukjes af.

Go get em tiger! Recepten komen eraan. I promise!